בשנים האחרונות הטכנולוגיה והאינטרנט חדרו לכל דרכי החיים והעסקים, וביתר שאת לאחר התפרצות הקורונה. ואכן, שיעורי גיטרה אינם שונים זה מזה. בין אם תלמידים בוחרים לקחת שיעורי גיטרה מקוונים בזום פנים אל פנים, קורסים דיגיטלים או ללמוד מסרטוני יוטיוב, שיעורי גיטרה אונליין הם כאן כדי להישאר.
כמו לכל דבר כמעט, ישנם יתרונות וחסרונות הקשורים בשיעורי גיטרה מקוונים וגם פנים אל פנים. השאלה היא, איזו דרך לימוד גיטרה מתאימה לך?
יתרונות שיעורי גיטרה אונליין
נוחות
שיעורי גיטרה מקוונים בהחלט נוחים מבחינת זמן ומקום. אנחנו יכולים להתאים אותם לזמן שהכי מתאים לנו ולחסוך זמן יקר בדרכים. בנוסף, אנחנו יכולים ללמוד מהמקום שלרוב הכי נוח לנו- הבית.
מניסיוני, הרבה אנשים קרייריסטים רואים באופציה של שיעורי גיטרה אונליין כדרך כמעט יחידה לפתח ולשלב את תחביב נגינת הגיטרה בלו”ז הצפוףשלהם.
מבחר גדול של מורים לגיטרה
באפשרות של שיעורי גיטרה מקוונים אין מגבלות גיאוגרפיות ולכן מבחר המורים הוא כמעט אינסופי. אפשר למצוא את המורה הכי נכון לנו מבחינת סגנון מוסיקה ותקציב.
מחיר
שיעורי מוסיקה מקוונים בד”כ זולים יותר משיעורי מוסיקה פנים אל פנים של אותו המורה. הסיבה נובעת מהיצע וביקוש. עבור מורים ותלמידים רבים זה מצב של WIN-WIN. המורה זוכה ליותר תלמידים, והתלמידים זוכים למחיר אטרקטיבי יחסי. בנוסף, תלמיד שגר באזור יקר יחסית יכול ללמוד גיטרה עם מורה מקצועי שגר באזור זול יותר וכך לחתוך בעלויות השיעור.
שקיפות ותיעוד שיעור הגיטרה
לקיחת שיעורי גיטרה אונליין עשויה להעניק שקט הנפשי להורה שהילד שלו לומד גיטרה. בשיעורי גיטרה פנים מול פנים ההורה לעיתים אינו יכול להיות נוכח במהלך השיעורים. בנוסף, שיעורי גיטרה אונליין יכולים להיות מתועדים בהקלטת מסך מצד התלמיד או המורה. מה שמוביל אותי לנקודה הבאה.
יעילות למידה והוראה
שיעורי גיטרה בזום או סקייפ מאפשרים כאמור את הקלטת השיעור. האפשרות הזו היא בעלת ערך אדיר מכיוון שרבים מאיתנו זוכרים באופן שונה או חלקי את תכני השיעור והאפשרות הזו מקנה לנו ביטחון ושקט מנטליים, ויותר מזה, ליהנות מהרגעים של שיעור הגיטרה בזמן אמת.
בעוד שחלק גדול מאיתנו רגיל ללמוד באופן מקוון, שמתי לב שהאפשרות של שעורי גיטרה אונליין יכולה להוות אתגר עבור גילאים מסוימים. ניסיון שלי מראה שלימוד גיטרה בזום עם ילדים בגיל כיתה א’-ב’, בחלק מהמקרים, מצריך עזרה ותיווך מצד ההורה, החל מההיבט של ריכוז והסחות דעת ועד תפעול טכני בתקלות מחשב וקליטת אינטרנט.
ההפרעות האלה, מקשות על המורה לקיים רצף שיעור תקין ועל התלמיד להישאר בפוקוס ובמעורבות מלאה בתכני השיעור. בנוסף, ומנסיוני האישי בלבד, ישנם ח’ברה בגילאים מבוגרים יותר מעדיפים לימוד “קלאסי” של שיעור פנים מול פנים, כשלימוד ב’זום’ נתפס כהכרח של הקורונה ופחות תקף עבורם במצב של שגרה.
צורך בחיבור אינטרנט יציב
שיעורי גיטרה אונליין מצריכים חיבור אינטרנט חזק ויציב. חיבור איטי יפריע מאוד לזרימת השיעור ואולי גם לאיכות השמע והווידיאו. לעיתים רחוקות, אם קליטת האינטרנט חלשה במיוחד, ייתכן שיהיה צורך לתזמן מחדש את השיעור עם המורה.
באופן אירוני, דווקא אלו שגרים באזורים מרוחקים יותר ושלימוד הגיטרה שלהם מתבסס בעיקר על שיעורים מקוונים, הם אלה שסובלים מקליטת אנטרנט חלשה.
המגע האנושי
בתהליך של לימוד גיטרה, הדינמיקה בין המורה לתלמיד היא מערכת יחסים לכל דבר. לרבים מאיתנו יש זיכרונות נעימים מהמורים הראשונים שלו בחיים שאיתם הייתה לנו מערכת יחסים מפרה.
אמנם עדיין ניתן לבנות קשר אפקטיבי של מורה-תלמיד באונליין, אך עבור אלה שחייבים את הנוכחות הפיסית הקרובה, שום דבר לא באמת יכול להחליף את החוויה של פנים אל פנים באותו חדר,
במיוחד עבור אלה שלומדים גיטרה במסגרת קבוצתית.
דיליי ונגינה משותפת בו זמנית
העוצמה של נגינה בגיטרה נמצאת לא רק בתחושה הכייפית של השליטה בכלי, אלה גם באפשרות שנפתחת לנו לנגן עם אנשים אחרים. מורים לגיטרה רבים נוהגים ללמד את התלמיד תוך כדי נגינה משותפת. נכון לכתיבת שורות אלה, נגינה גיטרה בו זמנית דרך האנטרנט כמעט בלתי אפשרית בגלל בעית דיליי בקליטה. והבעיה גוברת ככל שמספר המשתמשים גבוה יותר. מאתגר יהיה לשכפל באופן מקוון את התחושה של נגינה בהרכב אמיתי, שנמצא פיסית באותו החדר.
פתרון חלקי שמצריך ידע טכני מתקדם יותר, הוא שכל תלמיד מקלט את עצמו על הקלטת אודיו ששלח אליו תלמיד אחר ומישהו מהח’ברה עורך ומסנכרן את התפקידים שניגנו כל אחד מהם.
סיכום
על אף היתרונות והחסרונות של שיעורי גיטרה אונליין אני צופה שהם יהווה ברירת מחדל עבור חלק מאיתנו, ושהשימוש באונליין ישתלב לצד שיעורי גיטרה פנים מול פנים.
הבחירה הטובה ביותר תהיה למטרות האישיות ולנסיבות הספציפיות שלך. שווה לך לנסות את שתי האופציות למשך תקופה מסוימת ואז להחליט.
בכל מקרה, חשוב לדעת שעיקר העבודה וההתקדמות בנגינת גיטרה מתרחשות בבילוי של התלמיד עם עצמו בימים ובשעות שבין השיעורים. ברגעים האישיים האלה שלנו עם עצמנו, מתרחש החיבור העמוק וההצלחה שלנו עם הגיטרה.